Geografisch pakket Borgloon

De bescherming als monument betreft het burgerhuis en de hekpijlers.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van de woning en hekpijlers als volgt werd gemotiveerd: als 17de-eeuws gebouw (steile dakhelling, in- en uitgewerkte zijgevel, inwendige structuur met moer- en kinderbalken) met 19de-eeuwse gecementeerde voorgevel in neoclassicistische stijl.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

De woning en hekpijlers zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Kroonstraat 1 (Borgloon)
Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met neoclassicistische ordonnantie uit derde kwart 19de eeuw, en cementering uit eind 19e - begin 20ste eeuw, doch met oudere kern uit 17de eeuw, zie steile dakhelling, linker zijgevel.