Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kattensteeg

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Kattensteeg
definitieve opheffingsbesluiten: 26-07-2019  ID: 14863

Beschrijving

De Kattensteeg was beschermd als stadsgezicht. Deze bescherming werd opgeheven omwille van het algemeen belang (een dubbele bescherming vermijden). De Kattensteeg werd opnieuw beschermd als stadsgezicht met een ruimer toepassingsgebied bij ministerieel besluit van 26 juli 2019.

De gevels op de grens van de afbakening maakten in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Het beschermingsdossier motiveerde de bescherming als volgt: de steeg heeft historische waarde als belangrijke onderdeel van het historische stadsbeeld. Het tracé, de bestrating en de begroeiing van de bermen zijn belangrijke elementen.
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1993).

Waarden

De steeg, uitmondend in de Tongersestraat, was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.

Kattensteeg

Kattensteeg (Borgloon)
Vanaf de Tongersestraat, aan de rand van de stadskern, vertrekt een gekasseide steeg, die uitloopt op een aardeweg. Waarschijnlijk bevindt deze zich ter plaatse van de verdwenen stadswallen.