Herenhuis

Woningen en stegen

De bescherming als monument betreft het herenhuis met voorliggend tuintje.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het herenhuis heeft wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis uit het midden van de 19de eeuw, met de typische vensters (met hardstenen latei en lekdrempel), de halfronde zoldervensters en de deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De sociaal-culturele waarde wordt bepaald door de merkwaardige, ten opzichte van de straat achteruitgelegen inplanting, waardoor een voortuin ontstaat. Deze elementen, samen met de typische gevelritmering en het monumentaal volume, maken van het geheel een markant element in het straatbeeld.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1993).

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Herenhuis

Speelhof 5 (Borgloon)
U-vormig herenhuis, met voorliggend tuintje, op verhoogde begane grond. Neoclassicistisch getint dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.