Begijnhof Sint-Catharina: infirmerie, Sint-Ursulakapel, tuinmuur en deel stadsmuur

Woningen, magazijn, klooster, gemeentehuis en begijnhof

Beschrijving

De infirmerie van het Sint-Catharinabegijnhof te Tongeren is, met inbegrip van de Sint-Ursulakapel, de aanpalende tuinmuur en deel van de middeleeuwse stadsmuur, beschermd als monument. De infirmerie deed vanaf 1805 dienst als stedelijk weeshuis en later, vanaf de jaren 1820, als school.

Waarden

De gemeenteschool en het huis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Infirmerie

Sint-Ursulastraat 11 (Tongeren)
Het geheel omvat in zijn huidige toestand een 17de-eeuws gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen, en rechts ervan een dubbelhuis, van drie traveeën en twee bouwlagen.

Sint-Ursulakapel bij de infirmerie

Sint-Ursulastraat (Tongeren)
Reeds in 1294 wordt een kapel op deze plaats gewijd; deze is echter in 1687 bouwvallig en wordt door een nieuw gebouw vervangen, dat in 1701 voltooid is.