Tuin van begijnhofpastorie: ginkgo biloba

Geografisch pakket Diest

Beschrijving

De Ginkgo biloba Pendula op de binnenkoer van de voormalige pastorij van het begijnhof is beschermd als monument.

Waarden

De Ginkgo biloba Pendula op de binnenkoer van de voormalige pastorij van het begijnhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

unieke en monumentale treurvorm van de Ginkgo die met zijn 6,50 meter hoogte en een stamomtrek van 3,80 meter (meting 1997) tevens de dikste en mooiste Ginkgo biloba Pendula in België is.

historische waarde

als relict van de oorspronkelijke aanleg, historisch belangrijke getuige van de 19de-eeuwse landschapstuin rond de pastorij.

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.