Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Schaberg, bomen en boerenburgerhuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Schaberg met omringende loofbomen, 19de-eeuwse woning en omgeving

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de kapel Schaberg met omgevende loofbomen, het naastliggend boerenburgerhuis en hun directe omgeving.

Waarden

De Kapel Schaberg, met de omringende loofbomen en een 19de-eeuwse woning met omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Boerenburgerhuis

Tongersesteenweg 1-3 (Borgloon)
Oorspronkelijk één boerenburgerhuis van circa 1840, later verbouwd tot tweewoonst. Dubbelhuis van zeven, oorspronkelijk vermoedelijk zes traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen gebouw onder zadeldak; aandaken met muurvlechtingen.

Kapel Schaberg en linden

Tongersesteenweg (Borgloon)
Kapel (van) Schaberg, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten genoemd. Drie linden aan de linkerzijde. Moderne gehistoriseerde ankers vormen het jaartal 1606. Restauratie in 1974-75.