Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dit gedenkteken, in de volksmond ‘Treze Blèters’ genoemd, is net zoals het IJzergedenkteken bij de Ganzenpoot van de hand van Pieter Braecke. Beeldhouwer Pieter-Jan Braecke (Nieuwpoort 1858 – Nossegem 1938) was leerling bij Hendrik Pickery. Het gedenkteken, bekostigd door de stad Nieuwpoort, werd onthuld op 9 augustus 1925. De plechtigheid werd verstoord door het optreden van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) en de Vlaams-nationalisten die de uitvoering van het Belgische volkslied overschreeuwden met de Vlaamse Leeuw. Op een klein heuveltje staat een beeld uit hardsteen op een voetstuk. Het heuveltje is bedekt met baksteengruis, waarin kleine marmeren naamkruisjes zijn geplaatst en is afgebakend met een brede hardstenen boord. Het beeld stelt een vrouw voor, gehuld in een gedrapeerd gewaad, het lichaam S-vormig gebogen, als uiting van grote droefheid, het hoofd afgewend en de

Oorlogsgedenkteken

Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.