Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven en omgeving

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het woonhuis in vakwerk met inbegrip van het bakstenen poortgebouw, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het bakstenen poortgebouw tegen het woonhuis in vakwerk maakt deel uit van de historische evolutie van het hoevecomplex, dat aanvankelijk uit losse bestanddelen bestond. Het huidige hoeveperceel, waarop zich achter het woonhuis eertijds het erf met losstaande hoevecomponenten bevond en waarop nog een moestuin in stand gehouden wordt, vormt een restant van de vroegere agrarische omgeving, in een thans sterk verkavelde context. De hoeve neemt sinds oudsher een beeldbepalende plaats in op het T-kruispunt van twee wegen.

Vakwerkhoeve

Diepstraat 26-28, 28B (Hasselt)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw en aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.