Woning de Leerschool met tuin

Woningen ontworpen door Willy Van Der Meeren

Waarden

De woning Leerschool met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde : geconcipieerd in 1961 als woning voor het echtpaar Leerschool op een nagenoeg vierkant perceel met panoramisch zicht op de Demervallei vormt de woning Leerschool als markante realisatie en tevens betekenisvol referentiewerk binnen het veelzijdige oeuvre van Willy Van Der Meeren (1923-2002) - één van de belangrijkste en meest inventieve naoorlogse ontwerpers - een uniek voorbeeld van jonge bouwkunst en meer bepaald van residentiële architectuur uit de jaren 1960 in Vlaanderen. Opgetrokken in baksteen en beton volgens een lineair planconcept profileert het elementaire rechthoekige volume zich als “een schip op een heuvel” met, omwille van het prachtige zicht op de Demervallei, op de verdieping gesitueerde leefruimten, naar buiten toe verlengd met een terras en wandeldek, deels beschut door de brede, haakse “regenwaterbrug”.

Woning de Leerschool

Doornbergstraat 21 (Aarschot)
De woning, genoemd naar de eigenaars-opdrachtgevers en gerealiseerd in 1962-1964, werd ingeplant op een nagenoeg vierkant perceel. Het ontwerp is van architect Willy Van Der Meeren.