Beschermd monument

Steenkoolmijn van Eisden: hoofdburelen, hoofdmagazijn, schachtbok 2 en uitrusting ophaalmachines- en persluchthal

3292

Steenkoolmijn

Beschrijving

Een deel van de voormalige mijnsite van Eisden is beschermd als monument, meer bepaald de hoofdburelen, het hoofdmagazijn, schachtbok 2 en een deel van de uitrusting van de ophaalmachines- en persluchthal.

Waarden

De steenkoolmijn (bovengronds) met inbegrip van alle hierna opgesomde inrichtingen en gebouwen met hun uitrusting (inwendig en uitwendig) en onroerend door aard en/of bestemming:

• hoofdburelen
  • hoofdmagazijn
  • schachtbok nummer 2
  • extractiemachine nummer 1, “Société Alsacienne de Construction Mécanique Belfort” (deel bekapping + lagering)
  • extractiemachine nummer 2, “ALSTHOM-Belfort” (deel bekapping)
  • Ward-Leonardgroep, “Société Alcasienne de Construction Mécanique Belfort”, fabr. Nummer 134486
  • Turbo-compressor, “Brown-Boveri”, fabr. Nummer 13611: enkel de synchrone, zes-fasige electromotor ACEC, fabr. Nummer 29531

industrieel-archeologische waarde

als mijnzetel met specifieke technische en architecturale kenmerken eigen aan de bouwperiode evenals aan de opvattingen van de toenmalige Stichtende Vennootschap en als dusdanig complementair aan de specifieke typologieën van de andere mijnzetels.

Hoofdburelen van de mijn

Zetellaan 70 (Maasmechelen)
Prestigieus gebouwencomplex van 1931 in neo-classicistische barokstijl. De invloed van de Franse aandeelhouders blijkt uit de keuze voor deze vormgeving.

Hoofdmagazijn van de mijn

Zetellaan 50 (Maasmechelen)
Gebouwd in 1913 is het het oudste gebouw. Het was achtereenvolgens in gebruik als paardenstal, locomotiefloods, garage, schrijnwerkerij, werkplaats, burelen en magazijn.

Ophaalmachines- en persluchthal van de mijn

Zetellaan (Maasmechelen)
Gebouwd in 1920 en 1926. Het gebouw bood onderdak aan de elektrische ophaalmachines met kabelschijf KOEPE.

Schachtbokken van de mijn

Schachtbokken met hun respectieve losvloeren. Schachtbok I was in 1921 volledig klaar. Schachtbok II dateert van 1926.

Steenkoolmijn van Eisden

Zetellaan 24-100 (Maasmechelen)
Op 2 augustus 1901 wordt te As onder leiding van de Leuvense hoogleraar en mijnbouwkundige André Dumont steenkool aangeboord. Deze ontdekking bevestigt het reeds sinds het begin van de vorige eeuw vermoede bestaan van een kolenbekken tussen de Engelse en Duitse bekkens.