Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhofmuur en grafmonument

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhof, grafmonument en kerkhofmuur

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse parochiekerk Salvator Mundi, de kerkhofmuur en het neogotisch grafmonument van baron Travers de Jever. Het kerkhof is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Salvator Mundi-kerk + 1 grafmonument + kerkhofmuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als classicistische kerk gebouwd in 1761 onder het abbatiaat van Jozef van Herck, op initiatief van pastoor Gisbert Snievaert, naar ontwerp van architect en meester stucadoor J.G.Dereux; de zijbeuken dateren van 1905-1906 naar ontwerp van architect H.Martens van Stevoort; een gaaf Lodewijk XV-stucwerk en de verzameling beelden, schilderijen en meubilair vormen de rijke stoffering van het interieur.

De historische waarde van de kerkhofmuur als integrerend deel van het kerksite.

historische waarde

in casu funerair-archeologische en architectuurhistorische waarde van het grafmonument: als zeer fraai neogotische grafmonument van baron de Travers de Jever, generaal in het leger van Napoleon en schoonzoon van Wethmall de Travers van het kasteel van Nieuwenhoven.

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhof

Sint-Godfriedstraat 11 (Sint-Truiden)
Eerste kerk reeds vermeld in het eerste kwart van de 10de eeuw; pas in 1249 vermeld als afhankelijkheid van de abdij van Sint-Truiden. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.