Klooster en kapel zusters clarissen-coletinen

Klooster en kapel van de zusters clarissen-coletienen

Het monumentale klooster met bijhorende neogotische kapel te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

Het klooster en de kapel der zuster clarissen-coletinen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het monumentale klooster met bijhorende neogotische kapel werd ontworpen door frère Maiscentis uit Malonne bij Namen, bijgestaan door bouwkundige L. Loodts, mogelijk Louis Loodts (1870-1958), die in Hasselt een aantal gebouwen ontwierp. De bouwwerken startten in februari 1900. Het beeldbepalende complex bleef doorheen de tijd goed bewaard, enkele kleine onbelangrijke latere toevoegingen niet te na gesproken.

in casu architectuurhistorische waarde:
De baksteenbouw en het gebruik van kalksteen en arduin vormen traditionele bouwelementen bij dit erfgoed in neostijl. Tudorboogvormige en spitsboogvormige muuropeningen typeren het neogotische ensemble. De kapel vertoont ritmerende lisenen en in het interieur bleven de marmeren vloer, een eiken binnenportaal, de op consoles rustende gewelven, het neogotische altaar, een paar getraliede muuropeningen richting klooster, een neogotische eiken communiebank en twee hagioscopen bewaard, hetgeen een meerwaarde geeft aan de architectuur van het bedehuis.

sociaal-culturele waarde

Het complex getuigt van de eeuwenlange traditie van het kloosterleven van zowel buitenzusters als slotzusters. Naast hun beschouwend gebed, verrichtten ze onder meer ook handenarbeid.

Guffenslaan 43, 43C (Hasselt)
De kloostergebouwen, in sobere baksteenbouw, gegroepeerd rondom twee vierkante binnenplaatsen, dateren zoals de kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw.