Kerk Sint-Christoffel met kerkhof: koor, deel kerkhofmuur, hekwerk en grafkruisen of -monumenten

Sint-Christoffelkerk: koor, deel kerkhofmuur, grafkruisen en omgeving

Beschrijving

Het koor van de voormalige parochiekerk Sint-Christoffel is, met inbegrip van een deel van de kerkhofmuur, het hekwerk en acht grafkruisen of -monumenten, beschermd als monument.

Waarden

Het koor van de voormalige Sint-Christoffelkerk, een deel van de kerkhofmuur, het hekwerk en acht grafkruisen of -monumenten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Laat-gotisch (16de eeuw), mergelstenen koor van de voormalige Sint-Christoffelkerk; één rechthoekige travee en een driezijdige koorsluiting met spitsboogramen. Acht grafkruisen en -monumenten van de 17de tot de 19de eeuw zijn opgesteld rond het koor binnen een gietijzeren omheining; een deel van de kerkhofmuur is bewaard ten oosten van het koor.

Kerk Sint-Christoffel met kerkhof

Kerkstraat (Maasmechelen)
Het laatgotisch mergelstenen koor is de enige restant van de voormalige Sint-Christoffelkerk uit de 16de eeuw.