Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Minderbroedersklooster

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Minderbroederskerk en stadswal met omgeving

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de minderbroederskerk, het resterende gedeelte van de stadswal, de resterende kloostergebouwen en de kloostertuin. De minderbroederskerk is eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en sociaal-culturele waarde van de resterende kloostergebouwen en de tuin van het klooster als volgt: "de minderbroederskerk, de stadswal en het klooster vormen samen een complex dat sterk beeldbepalend is voor zowel het Minderbroedersplein als voor de Minderbroedersstraat en ook voor de Capucienessenstraat waar de ommuring een groot deel van de straatwand vormt. De stadswal sluit de kloostertuin ten zuidwesten af en geeft ui op de achtertuinen van de Naamsevest. Van de gebouwen die zich uitstrekken rondom het eerste kloosterpand bleef na het bombardement van 1940 alleen de oorspronkelijke kloostergang bewaard. De zuidoostelijke gevel van de zuidoostelijke vleugel is volledig wederopgebouwd. In de zuidwestgevel van de zuidwestelijke vleugel bleven enkele resten van de vroegere toestand bewaard. De gebouwen van het tweede kloosterpand zijn grotendeels recent."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000323, Minderbroederskerk en stadswal als monument; minderbroedersklooster en tuin als stadsgezicht (S.N., 1987).

Waarden

De minderbroederskerk en stadswal, met in de onmiddellijke omgeving de resterende kloostergebouwen en de tuin van het klooster, zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Minderbroedersklooster, kloosterkerk en stadswal

Minderbroedersstraat 5 (Sint-Truiden)
Het complex strekt zich uit tussen het Minderbroedersplein en de Capucienessenstraat. De noordgevel van kerk en klooster zijn naast elkaar gelegen aan de Minderbroedersstraat. De noordwestelijke gevel der kerk ligt aan het huidige Minderbroedersplein.