U-vormige vakwerkhoeve en omgeving

Vakwerkhoeve met omgeving

De U-vormige vakwerkhoeve met onmiddellijke omgeving te Wimmertingen, is beschermd als monument.

Waarden

De U-vormige vakwerkhoeve en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve, waarvan het woonhuis dateert van omstreeks 1906, de stal van omstreeks 1908 en de schuur van omstreeks 1934-41, bleef volledig bewaard in stijlen regelwerk, gedeeltelijk nog met lemen vullingen, het geheel rustend op bakstenen stoelen en afgedekt door zadeldaken met Vlaamse pannen. Als dusdanig is het complex een representatieve getuige van een eeuwenoude, volkse bouwtraditie, die in de streek ruim werd toegepast tot ver in de 20ste eeuw, zoals de interbellumbouwfase van de hoeve trouwens perfect illustreert (het beslissende cachet voor deze bouwfase blijkt ook uit de stijl van de woonhuisramen aan straatzijde). Goede getuigen van de vakwerktraditie verdwijnen door sloop en verbouwingswoede steeds meer uit het straatbeeld.
De verschillende hoevecomponenten bleven perfect herkenbaar, en het complex behield een gedeelte van zijn oorspronkelijk onbebouwde hinterland, waardoor iets van de oorspronkelijke agrarische functionaliteit en atmosfeer is blijven hangen.
Als vakwerkgebouw en als hoeve, daarenboven beeldbepalend ingeplant in een bocht, vlak bij de oude dorpskerk, is het complex tot slot een representatief onderdeel van de oude kern van Wimmertingen, die door nieuwbouw en uitbreiding steeds minder van zijn oorspronkelijke dorpse atmosfeer behoudt.

U-vormige vakwerkhoeve

Luikersteenweg 703 (Hasselt)
Hoeve uit de 19de eeuw, met U-vormige aanleg. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, onder zadeldaken, gelegen rondom het rechthoekig erf.