Heilig Hartcollege

Heilig Hartcollege

Het Heilig Hartcollege is beschermd als monument.

Het Heilig Hartcollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Monumentaal complex op U- vormig grondplan, opgericht in drie bouwfasen, hoofdgebouw en zuidelijke haakse vleugel met college en normaalschool (1912-1916);
de technische school gebouwd tussen 1922 en 1924 en centraal in de U-vormige binnenkoer, de grote koepelkerk uit de periode 1934 - 1936.
De hoofdvleugel werd gebouwd in eclectische stijl naar ontwerp van architect Verlinden uit Luik, geïnspireerd op het door architect P. Cuypers gebouwde Rijksmuseum te Amsterdam. De technische school werd gebouwd naar ontwerp van architect Verlinden rondom een centrale traphal in art nouveaustijl .
De kapel werd opgericht naar ontwerp van dezelfde architect als een koepelkerk naar Byzantijns model in de stijl van de Sacré-Coeurbasiliek van Montmartre te Parijs.

Heilig Hartcollege

Rijksweg 357 (Maasmechelen)
Monumentaal, U-vormig gebouw van 1914, in eclectische stijl, met imposante hoofdvleugel aan straatzijde.