Spoorwegbrug en -bedding

Geografisch pakket Kuttekoven

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige spoorwegbrug en -bedding van de spoorlijn Tongeren-Sint-Truiden.

Waarden

De spoorwegbrug en bedding zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De spoorlijn Tongeren-Sint-Truiden werd aangelegd in 1878-79. Om het hoogteverschil te overbruggen werd het in de vallei van de Rullingenbeek in ophoging gebouwd. In 1957 reed de laatste reizigerstrein voorbij; de sporen werden in 1970-71 opgebroken.

sociaal-culturele waarde

Berm en brug zijn van een uitgesproken beeldbepalende waarde, enerzijds doordat de artificiële ophoging de beschutting van het dorp in de beekvallei een sterk gesloten karakter verleent, anderzijds doordat de spoorzate met bomen en struikgewas begroeid is en een uitgesproken groene baken vormt.

Kuttekovenstraat (Borgloon)
De spoorwegbedding in het centrum van Kuttekoven is een restant van de spoorlijn Tongeren-Sint-Truiden, aangelegd in 1878-1879 en afgebroken in 1970-1971. De ophoging is begroeid met bomen en struikgewas.

Spoorwegbedding lijn 23 Drieslinter-Tongeren

Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren (Limburg), Linter, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)
Deze voormalige spoorlijn 23 loopt van Drieslinter naar Tongeren. Het eerste deel, tussen Drieslinter en Sint-Truiden, werd ingereden op 27 mei 1878. Het laatste deel, tussen Borgloon en Tongeren werd op 10 september 1879 geopend. De spoorlijn werd ook wel de fruitspoorlijn genoemd omdat er veel fruit langs vervoerd werd voor de stroopfabrieken. In 1957 werd het personenverkeer stopgezet. Vanaf 1958 tot 1980 werd de spoorweg definitief gesloten en werden de sporen opgebroken. Het grootste deel van de voormalige lijn 23 is nu aangelegd als fietspad.