Hopast

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De site, waar de ast is ingeplant, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van ca. 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Weergave van een boerenhuis met haaks erop een landgebouw. Het boerenhuis is gelegen in een moestuin met hierin ten zuidoosten van het boerenhuis een klein landgebouwtje (hoogstwaarschijnlijk het bakhuis). In 1947 wordt volgens het kadaster het boerenhuis vergroot en wordt een ouder landgebouw afgebroken. Er worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie die pas later door het kadaster werd opgetekend. De ast is ondergebracht in een vrijstaand volume van één bouwlaag hoog onder een zadeldak bedekt met mechanische pannen. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit verankerde baksteen. Het dak is doorbroken met een nieuwe windvang voorzien va

Hopast

Abeelseweg 232 (Poperinge)
De ast en de hoeve maken deel uit van de ankerplaats 'Vleterbeek'. De site staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. In 1947 worden vier nieuwe landgebouwen, waaronder de huidige ast, opgetrokken. Vermoedelijk is de huidige ast een oudere constructie.