Kasteel De Klee met park

Geografisch pakket Kuttekoven

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel De Klee en het bijhorende park in landschappelijke stijl.
Het kasteel is een eclectisch landhuis met neobarokinslag, gebouwd in 1907 door barones Sneyers-d'Attenhoven ten noorden van het historische cijnshof De Klee dat ook beschermd is als monument.

Kasteel De Klee met park is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel werd in 1907 opgetrokken naast de oude pachthoeve De Klee door barones Sneyers-d'Attenhoven; errond werd een park aangelegd in landschapsstijl, dat zich uitstrekt tot aan de oude hoeve, die zelf een praktische aanhankelijkheid werd.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : kasteel en park vormen een typisch belle-époque-buitenverblijf, meer toegespitst op architecturale kwaliteiten en wooncomfort dan op landelijke functionaliteit.
Het kasteel is een sobere, eclectische baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, met grotendeels rechthoekige muuropeningen, een kroonlijst op modillons en leien schilddaken met dakkapellen; kalksteen werd aangewend voor architecturale details als plint, banden, geprofileerd lijstwerk en negblokken. De façade omvat een geaccentueerde middenrisaliet met bordes en rondbogige ramen op het gelijkvloers; een toren van drie bouwlagen onder een naaldspits benadrukt de rechtse zijrisaliet; de vanaf de straat zichtbare gevels worden verlevendigd door alternerend aangewende, gesculpteerde borstweringen, dakvensters met aediculabekroning en frontons met heraldische motieven; het aedicula-fronton van de rechtse zijgevel omvat de datering anno 1907. De achtergevel is gestructureerd rond een monumentaal glas-in-loodvenster (glazenier onbekend).

sociaal-culturele waarde

Het kasteelpark vormt een structureel onderdeel van het kasteelgoed, ondersteunt het kasteel in zijn functionaliteit en beeldbepalende waarde en verankert het domein in de landschappelijke omgeving. De zone voor het kasteel is vrij geometrisch opgevat, met een licht verzonken tuin, waarin een grasvlak zijdelings wordt afgeboord met in tromvorm gesnoeide taxussen en een lange haag. Achter het kasteel is een grasveld beplant met solitairen, waaronder een oude moerbeiboom, massieven en groepen struiken. Een weg loopt langsheen de parkgrenzen, die aan de straatzijde door een brede bomenrand worden afgeschermd; ten zuiden is het park afgeboord door het pachthof De Klee, maar aan de vrije noord- en oostzijde heeft het park een opener karakter, met vergezichten op de omgeving, waarin meer bepaald de silhouetten van Borgloon, Kuttekoven en het kasteel Hulsberg opdoemen. Het park bezit mooie voorbeelden van poort- en hekwerk.

Kasteel De Klee

Kleestraat 20 (Borgloon)
Gebouwd voor de barones Sneyers-d'Attenhoven in 1904-07. Gerestaureerd na een brand in 1933. Het geheel ligt in een park in landschapsstijl.

Kasteelpark De Klee

Parkje van ongeveer 2ha in gemengde stijl, aangelegd in functie van het eclectische kasteel gebouwd in 1907, naast het oude Cleepachthof.