Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Neoclassicistisch herenhuis met dienstvleugels: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Herenhuis met dienstvleugels en omgeving

Beschrijving

De tuin van het neoclassicistische herenhuis met dienstvleugel te Hasselt, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Het herenhuis en omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Belangrijk beeldbepalend element, niet alleen aan straatzijde, maar ook aan tuinzijde, aangezien de façade hier de laatste getuige vormt van een fase in de ontwikkeling van het perceel, waarbij de achterzijde van het gebouw gemakkelijk toegankelijk was. De tuin maakt daarnaast deel uit van het herenhuis, als integraal onderdeel van een comfortabele burgerresidentie.

Neoclassicistisch herenhuis met dienstvleugels

Koningin Astridlaan 31 (Hasselt)
Neoclassicistisch getint breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.