Neoclassicistisch herenhuis met dienstvleugels

Herenhuis met dienstvleugels en omgeving

Het neoclassicistische herenhuis met dienstvleugel te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis met dienstvleugels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Neoklassiek, bakstenen dubbelhuis, zes traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapellen. Gecementeerde façade met rechthoekige deur, vensters met afgeronde hoeken, hardstenen details en houten kroonlijst op klossen. De achtergevel fungeerde oorspronkelijk als hoofdgevel, waarbij de twee middentraveeën werden versmolten tot één enkele travee, uitgewerkt als risaliet, met dubbele glasdeur, een ovale oculus en een monumentaal steekboograam, bekroond door een driehoekig fronton. Het statige effect van de gevel wordt beklemtoond door twee achterwaartse dienstvleugels, voorzien van deuren en ramen zoals in de hoofdgevels, geritmeerd door baksteenpilasters. De functionaliteit van het geheel ging verloren door perceelsevoluties.
Intern vertoont het pand een typische dubbelhuisverdeling, met een smalle inkom, aansluitend op een brede traphal, het geheel aan weerszijden geflankeerd door ruimten. De monumentaliteit van de traphal moet worden gezien in het licht van de vroegere oriëntatie van het pand.
De interieurafwerking is voornamelijk toegespitst op de vestibule en traphal, geheel verbouwd in de late 19de tot vroege 20ste eeuw, met imitatiemarmers, echte marmer, Hasseltse majolica, stucwerk en een monumentale dubbele kwartslagtrap, die zich over twee verdiepingen naar boven slingert, om daar als het ware uit te monden in de zwaar gestucte vestibule-zoldering. De gelijkvloerse deuren zijn geschilderd in imitatiehout, dat achteraf door verhitting werd opgeruwd. De decoratie in de leefruimten is voornamelijk beperkt tot geëlaboreerde, gestucte zolderingen. Schoorstenen werden alle verwijderd in het kader van een recente verbouwing.

historische waarde

Het bouwperceel was tot het midden van de 19de eeuw braakliggend terrein buiten de oude stadswallen. In 1853 bouwde Claes Henri hierop een magazijn, dat uiteindelijk in handen kwam van suikerbakker Pieter Nysten. In 1861 brak hij het magazijn gedeeltelijk af en liet het vervangen door de huidige nieuwbouw. In 1873 werd een uitgestrekt terrein achter het huis aangekocht en omgevormd tot tuin. De voornaamste aanpassingen aan het huis betroffen de dienstgebouwen: het restant van het oude magazijn en de achterwaartse dienstvleugels van het herenhuis.

Koningin Astridlaan 31 (Hasselt)
Neoclassicistisch getint breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.