Halfvrijstaande burgerwoning met achterliggend de Kruisstraatmolen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Vladslostraat nr. 21. Halfvrijstaande burgerwoning met achterliggend de zogenaamd "Kruisstraatmolen" of "Berghe's Molen" (cf. * Vladslostraat z.nr., op achtererf van nr. 21) en bijhorende nutsgebouwen. Ca. 1876 wordt achteraan een houten staakmolen, overgebracht uit Roeselare, opgericht. Volgens kadastergegevens is de woning in kern te dateren in 1843 en i

Vladslostraat 21 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis met achterliggend de zogenaamd "Kruisstraatmolen" of "Berghe's Molen" en bijhorende nutsgebouwen. Circa 1876 wordt achteraan een houten staakmolen, overgebracht uit Roeselare, opgericht. Volgens kadastergegevens is de woning in kern te dateren in 1843 en is ze in 1921 hersteld door bakker-molenaar Deschrijver-Vandeberghe na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op een foto van mei 1916 is het linker venster op de begane grond nog hetzelfde als het huidige rechter venster.

Is de omvattende vaststelling van

Kruisstraatmolen

Vladslostraat (Kortemark)
De Kruisstraatmolen is een standaardmolen met gesloten voet, gelegen op een molenbelt. De windmolen doet dienst als korenmolen.