Grafkapel Willigen-Glavany

Grafkapel van Willigen-Glavany

De grafkapel van de familie Willigen-Glavany met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Waarden

De grafkapel van Willigen-Glavany is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De kapel is een mooi voorbeeld van kleine devotie-architectuur, opgetrokken in een voor de tijd moderne stijl, die enigszins uitzonderlijk is in de semi-landelijke, Lummense context. Het gebouw heeft daarenboven sterk pittoreske kwaliteiten, niet alleen als een van de weinige in situ bewaarde grafmonumenten op het oude kerkhof, maar ook als ensemble met het neoromaanse kerkgebouw.

historische waarde

Grafkapel van de familie van Henri van Willigen, overleden in 1904, en Faustin Glavany, overleden in 1879. Het gebouw werd opgericht op het oude kerkhof van de Lummense Onze-Lieve-Vrouwkerk, op een perceel dat door de gemeente werd afgestaan in 1904. De bijhorende grafkelder werd gedempt na de sluiting van het kerkhof in 1970.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Grafmonument in Art Nouveau; kapel in blokken Maaslandse kalksteen, één travee en één bouwlaag onder zadeldak; accent op de façade, met centrale steekboogpoort in lijstwerk met zweepslagmotief, bekroond door mijtervormig bovenlicht met initialen van de familie, het geheel geflankeerd door sierlijke consoles; koperen ingangsdeur met palmet; laterale gevels met plint en brede fries met wijnranken, centraal onderbroken door een klein steekboograam met koperen rasterafsluiting, waarin papaverknoppen zijn verwerkt; vlakke kroonlijst met golfmotief en waterspuwers; stenen dakconstructie met kruis op de voorste nokpunt.

Kerkstraat (Lummen)
De grafkapel in art nouveau-stijl van de familie van Willigen-Glavany werd opgericht in 1904 op het kerkhof rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Lummen.