Gesloten hoeve

Hoeven met omgeving en kerkhof van parochiekerk Sint-Vedastus

Beschrijving

De gesloten hoeve, bestaande uit een boerenburgerhuis met bijgebouwen en poort gegroepeerd rond een rechthoekig, gekasseid erf, is beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve met vakwerkpartijen en erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De hoeve wordt op de Ferarriskaart (1771-1777) weergegeven als langgestrekt en evolueerde in de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijks omstreeks 1832, naar het ingekraste jaartal in de latei van de buitenschuurpoort, tot de huidige gesloten toestand. De straatvleugel, met woonhuis en inrijpoort, werd in 1890 volledig versteend, maar de achterliggende dienstvleugels (stallingen en schuur) behielden de oorspronkelijke structuur in stijl- en regelwerk.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve is beeldbepalend ingeplant op een straathoek, tegenover de wettelijk beschermde Helshovenkapel. De bewaarde vakwerkvleugels zijn representatief voor een aloude, volkse bouwtraditie, waarvan steeds minder voorbeelden overblijven.

Gesloten hoeve

Helshovenstraat 18 (Borgloon)
Gesloten hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart , waarschijnlijk in 1832 geƫvolueerd tot gesloten hoeve opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen.