Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Diest

De tuin van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Diest, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De voormalige pastorietuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gedeelte van de oorspronkelijk veel grotere pastorietuin, als dusdanig intrinsiek met de pastorie verbonden. Op het moment van bescherming bestaat ze uit een voortuin, door middel van een ijzeren hekwerk van de Michel Theysstraat afgesloten, en een achtertuin met grote bomen, begrensd door de Verversgracht.
Getuige van de oorspronkelijke site en als groene zone aan de rand van de stedelijke bebouwing sterk beeldbepalend decorum, niet alleen voor de als monument voorgestelde pastorie, maar tevens ook voor de Michel Theysstraat en de Verversgracht.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin en de tuin van brouwerij De Wereld

Michel Theysstraat 60 (Diest)
Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd tussen 1761 en 1763 naar ontwerp van architect Frans II Somers, gelegen in pastorietuin met beplatingsrelicten (enkele monumentale bomen) van een landschappelijke tuin en de tuin van de in 1978 afgebroken brouwerij 'De Wereld'. Voormalige inrijpoort in Lodewijk-XVI-stijl geïntegreerd in nieuwbouw ter hoogte van de Verversgracht.