Herenhuis

Woningen en deel van straat

Het neoclassicistisch herenhuis te Leuven, is beschermd als monument.

Lei nummer 13 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Ontworpen in 1864, betreft het hier een vrij imposant herenhuis met lijstgevel in eclectische stijl met een predominante neoclassicistische inslag.
De architecturale waarde van deze woning met monumentale allures ligt voornamelijk in de geordonneerde opbouw en de stijlvolle uitwerking van de voorgevel, gekarakteriseerd door het overvloedige gebruik van blauwe hardsteen in contrast met het bepleisterde gevelvlak en door het horizontale en verticale lijnenspel van het verzorgde architecturale decor.
In zijn algemeen voorkomen illustreert het bijzonder goed het type rijker burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en bepaalt het in sterke mate mee het voorname karakter van het straatbeeld van de Lei.

Herenhuis

Lei 13 (Leuven)
Statige herenwoning, in 1864 opgetrokken als enkelhuis van vier brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.