Poortgebouw De Ware Vrienden

Geografisch pakket Hasselt

Beschrijving

Het poortgebouw, vroeger deel uitmakend van het herenhuis De Valck te Hasselt, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De artistieke, meer bepaald architectuurhistorische en esthetische waarde worden gevormd doordat het poortgebouw deel uitmaakt van een herenhuis waarvan het huidige uitzicht werd bepaald door verbouwingen in 1888. De barokke aeddicula-bekroning vertoont het opschrift "De ware vrienden Koninklijke Toneel Maatschappij".

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000260, 12 panden (J. Gyselinck, 1982).

Waarden

Het poortgebouw De Ware Vrienden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Maastrichterstraat 1 (Hasselt)
Het herenhuis De Valck, gaat terug tot één der belangrijkste afspanningen in 15de en 16de eeuw en werd in 1725 tot herenhuis omgevormd. Het huidig uitzicht wordt bepaald door aanpassingen in 1888. Bewaard rechtergedeelte van één travee met een poortopening met opschrift De ware vrienden / Koninklijke Toneel Maatschappij.