Ensemble interbellumwoningen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

* Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Gaaf bewaard ensemble aaneensluitende eclectische interbellumpanden, bestaande uit 27 grote burgerhuizen en kleine appartementsgebouwen.Ensemble beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.Het fraai uitgewerkte ensemble komt goed tot zijn recht door de exclusieve inplanting in de grote bocht die de Graaf de Smet de Naeyerlaa

Ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen

Graaf de Smet de Naeyerlaan 52-56, 60-70, 74-80, 84-98 (Oostende)

Is de omvattende vaststelling van

Appartementsgebouw Compas

Graaf de Smet de Naeyerlaan 98 (Oostende)
Art-deco-appartementsgebouw, zogenaamd Compas, gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect A. Vereecke en uitgevoerd door aannemer D. Coppens. Hoekgebouw onder plat dak met sterk uitspringende kroonlijst en opgebouwd op basis van een betonskelet. Gelegen bij de Graaf de Smet de Naeyerbrug, waarbij het ontwerp aangepast werd aan het grote niveauverschil tussen de twee straten. Voorgevel van twee traveeën, souterrain en drie bouwlagen, zijgevel bestaat uit twee traveeën, onderbouw en vier bouwlagen; aan de Slachthuiskaai lagere aanbouw van één travee en vier bouwlagen onder apart plat dak.

Appartementsgebouw Villa Marie

Graaf de Smet de Naeyerlaan 84 (Oostende)
Enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Gele baksteenbouw met gecementeerde borstweringen en geveltop, op arduinen plint. Breed vensterrisaliet tussen hoekpilasters, gemarkeerd door doorlopende erker op consoles en uitlopend op gestileerde art-decogeveltop.

Appartementsgebouwen Zonneweelde en Huize Boschzicht

Graaf de Smet de Naeyerlaan 92-94 (Oostende)
Appartementsgebouwen van 1933 naar ontwerp van architect André Schaap (Oostende), uitgevoerd door respectievelijk de aannemers Decuypere en Cie. (Eernegem) en F. Cys (zie inscriptie in plint).

Graaf de Smet de Naeyerlaan 88 (Oostende)
Burgerhuis gebouwd in 1933-34 ("1933" gedateerd op gevel) naar ontwerp van architect Alphonse-Marie Clement en uitgevoerd door aannemer I. Lingier (Bredene) (zie inscripties in plint). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Graaf de Smet de Naeyerlaan 78 (Oostende)
Burgerhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Albert-Joseph Devreese (Oostende), uitgevoerd door aannemer I. Lingier (Bredene). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerd en later geschilderde lijstgevel op lage arduinen plint, benedenverdieping met imitatievoegen.

Graaf de Smet de Naeyerlaan 68 (Oostende)
Burgerhuis van 1928, ontworpen door architect Albert Devreese (Oostende). Onderdeel van interbellum-ensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Graaf de Smet de Naeyerlaan 60 (Oostende)
Art-decogetint burgerhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Edgard Van Imschoot (Oostende). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. Gevel bekleed met witte geglazuurde baksteen en voorzien van arduinen detaillering.

Burgerhuis gedateerd 1929

Graaf de Smet de Naeyerlaan 70 (Oostende)
Interbellum burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1928, gedateerd in geveltop "1929". Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Typerend is de ornamentiek overgenomen uit de Lodewijk-XVI-stijl, zijnde de gekrulde meanders, plantenslingers, ovale medaillons.

Burgerhuis Jose-Jaques

Graaf de Smet de Naeyerlaan 96 (Oostende)
Burgerhuis gebouwd in 1932. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van drie/twee traveeën en drie en een halve bouwlaag. Lijstgevel in rode baksteen op lage arduinen plint.

Burgerhuis ontworpen door Auguste Vereecke

Graaf de Smet de Naeyerlaan 62 (Oostende)
Art-decogetint burgerhuis gebouwd in 1928 zonder ornamentiek naar ontwerp van architect Auguste Vereecke (Middelkerke). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak.

Burgerhuis uit het interbellum

Graaf de Smet de Naeyerlaan 54 (Oostende)
Interbellumburgerhuis van 1928 naar ontwerp van architect A. Devreese (Oostende), uitgevoerd door aannemer I. Lingier (Bredene). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis met volledig gecementeerde gevel bestaande uit een brede venstertravee uitlopend op een klokgevel en smalle deurtravee met kroonlijst; benedenverdieping uitgewerkt als sokkel met diepe imitatievoegen, op arduinen plint.

Burgerhuis van 1929

Graaf de Smet de Naeyerlaan 80 (Oostende)
Eenvoudige interbellumwoning gebouwd in 1929. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen; gele baksteenbouw op lage natuurstenen plint.

Burgerhuis Villa Carlo

Graaf de Smet de Naeyerlaan 56 (Oostende)
interbellumwoning gebouwd in 1928. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain, gevat onder een pseudo-mansardedak met twee dakvensters. De rode, bakstenen lijstgevel wordt getypeerd door een breed driezijdig vensterrisaliet; lage arduinen plint met voetenschraper.

Burgerhuis Villa Hetty-Ulysse

Graaf de Smet de Naeyerlaan 90 (Oostende)
Art-decoburgerhuis gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect A. Devreese (Oostende) en uitgevoerd door aannemer I. Lingier (Bredene). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Burgerhuis Villa Jeanne

Graaf de Smet de Naeyerlaan 76 (Oostende)
Burgerhuis van 1930 naar ontwerp van architect René Derleyn en gebouwd door aannemer E. Verkempinck (Conterdam). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee/één travee(ën) en vier bouwlagen onder plat dak.

Burgerhuis Villa Mon Rêve

Graaf de Smet de Naeyerlaan 74 (Oostende)
Art-decoburgerhuis van jaren 1928 naar ontwerp van architect Leopold Corneau (Oostende) en uitgevoerd door aannemer W. Wybo. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98, beschermd als monument.

Herenhuis Haar Verlangen

Graaf de Smet de Naeyerlaan 64 (Oostende)
Herenhuis van 1929 naar ontwerp van architect Laurent D’Helft (Oostende) (zie datering in cartouche en signering in plint) in historiserende stijl; in het kadaster wordt de bouw van het huis in 1928 vermeld. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Herenhuis Villa Julia

Graaf de Smet de Naeyerlaan 86 (Oostende)
Herenhuis van 1930 naar ontwerp van architect A. Raoux (Oostende) (zie inscriptie plint) in historiserende stijl. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Villa Plaisance

Graaf de Smet de Naeyerlaan 66 (Oostende)
Art-decogetint burgerhuis gebouwd in 1928. Onderdeel van interbellum-ensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain, opgetrokken in bruine baksteen.