Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

* Overleiestraat nr. 15 A-17. Imposant herenhuis met bijhorende conciergewoning en dieper in gelegen voormalige textielfabriek. Beschermd als monument bij M.B. van 15.10.2003. Volgens Cierkens (1822) en primitief kadasterplan (1835) dubbelhuis met bordes aan voordeur en U-vormige plattegrond, gevolgd door terras met trapje naar lager gelegen tuin. In 1850 laat weduwe L. Vanoutryve-Delacr

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Overleiestraat 15-17 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met bijhorende conciërgewoning met een lijstgevel in neoclassicistische stijl en dieper in gelegen koetshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en voormalige textielfabriek. In 1850 werd het huis vergroot en in deze periode kwam het Louis-Philippe-uitzicht vermoedelijk tot stand. In 1878 werd nummer 15 voorzien van een nieuwe voorgevel naar ontwerp van L. Deseyn. In 1882 werd het herenhuis uitgebreid en werd de weverijzaal achter nummer 15 gebouwd.