Beschermd cultuurhistorisch landschap

Provinciaal Domein Bokrijk

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Domein van Bokrijk

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het Provinciaal Domein van Bokrijk, dat het 19de-eeuwse kasteel van Bokrijk met bijhorend landschappelijk park omvat, het Openluchtmuseum, het arboretum, natuurreservaat het Wik en het vijvercomplex in het westen. Het Openluchtmuseum werd in 1996 als monument beschermd.

Het Domein van Bokrijk is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Bokrijklaan 2-10 (Genk)
Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.

Kasteel van Bokrijk

Bokrijklaan 6-8, Craenevenne 131 (Genk)
Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum.

Romaanse Sint-Hubertuskapel

Bokrijklaan (Genk)
De voormalige romaanse Sint-Hubertuskapel van de 11de - 12de eeuw, stond oorspronkelijk aan de Ellikommerdijk in Grote-Brogel. In 1960 werd het kerkje verkocht aan het Openluchtmuseum van Bokrijk, waar het opnieuw werd opgetrokken.