Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met paardenkastanje

Kapellen

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met de bijhorende paardenkastanje te Nederokkerzeel, zijn beschermd als monument.

Vroeger werd de kapel geflankeerd door twee paardenkastanjes, maar door een zware storm in 1990 blijft slechts een boom over.

Waarden

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met inbegrip van de paardenkastanje(s) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde

Volgens de overlevering gebouwd door de bevolking van het gehucht Laar als dank voor de vrijwaring van de choleraplaag vormt deze door een paardenkastanje beschaduwde en op een belangrijke wegenkruising ingeplante kapel een fraai voorbeeld van een 1734 gedateerde, vroegclassicistische wegkapel, opgetrokken in lokale natuursteen met zorgvuldig geprofileerde pilastergevel met bekronend driehoekig fronton, jaartal en chronogram waarbij het houten barokaltaartje een verwijzing inhoudt naar de verdwenen priorij van List.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Laarstraat (Kampenhout)
Classicistisch kapelletje van zandsteen, beschaduwd door twee kastanjelaars, daterend van 1734.

Paardenkastanje bij Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

De Onze-Lieve-vrouw van Bijstandkapel, gelegen langs een kruispunt van wegen, wordt overschaduwd door een paardenkastanje. Het aanplanten van bomen bij kapellen is een traditioneel gebruik. Traditioneel kiest men voor lindes of eiken. De keuze voor een paardekastanje is dus eerder ongebruikelijk.