Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 28-02-2024  ID: 15291

voorlopige opheffingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15183

Geografisch pakket Sint-Truiden

Beschrijving

De bescherming als monument betrof het voormalig burgerhuis (volledig perceel waarop burgerhuis gelegen is), in de kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, maar sterk gewijzigd in de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Op 6 oktober 2023 werd de bescherming als monument van het burgerhuis voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. De erfgoedwaarden van de resterende gevel zijn sterk aangetast vanwege van de sloop van het achterliggend volume en de verbouwingen.

Waarden

Het burgerhuis met als adres Ridderstraat 23 was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als breedhuis van het enkelhuistype uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Ridderstraat (Sint-Truiden)
Gevel van een voormalige burgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de en 20ste eeuw.