Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Gors-Opleeuw

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Gors-Opleeuw

Beschrijving

De dorpskern van Gors-Opleeuw is beschermd als dorpsgezicht. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De dorpskom van Gors-Opleeuw is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoogstraat, Leeuwerveld, Martinusstraat, Mellenstraat, Tongersesteenweg (Borgloon)
Gors-Opleeuw is een typisch Haspengouws kasteeldorp waar rond het dorpsplein een aantal belangrijke gebouwen gesitueerd zijn: de Sint-Martinuskerk, de pastorie, het kasteel van Gorsleeuw en de kasteelhoeve met het kasteelpark, de rijschool en een bakhuis.

Gesloten hoeve

Martinusstraat 35 (Borgloon)
Gesloten hoeve met dorpscafé, eertijds brouwerij. Jaarsteen 1731 in de zijgevel van het woonhuis; aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw.

Kasteel van Gorsleeuw met kasteelhoeve

Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Het kasteel was de residentie van de heren van Gorsleeuw.

Manege

Hoogstraat (Borgloon)
Manège uit derde kwart 19de eeuw, oorspronkelijk behorende tot het kasteeldomein. Monumentaal gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

Monumentaal bakhuis

Monumentaal bakhuis uit begin 19de eeuw, gerestaureerd in 1988 naar ontwerp van B. de Schaetzen.

Neogotische gietijzeren pomp

Martinusstraat (Borgloon)
Neogotische, gietijzeren pomp van 1845, een voormalige stadspomp van Tongeren, in 1905 naar hier overgebracht.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

De kerk is gesitueerd in een ruim ommuurd kerkhof met enkele merkwaardige lindebomen; de hoofdingang wordt geflankeerd door twee hardstenen pijlers. De kerk was sinds 1034 eigendom van de Sint-Laurentabdij van Luik.

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Martinusstraat 34 (Borgloon)
Pastorie, gelegen in een ruime ommuurde tuin naast de kerk. Het ijzeren toegangshek is verankerd in twee hardstenen pilasters, identiek aan deze van het kerkhof. Eerste vermelding van een pastorie in 1624.

Bellevuebos en kastelen van Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw, Kerniel (Borgloon), Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Wintershoven (Kortessem)
Dit 706 ha grote gebied op de overgang tussen droog en vochtig Haspengouw wordt gekenmerkt door zijn zacht glooiend reliëf, een oude boskern op de steilrand (Bellevuebos) en een voor Haspengouw typisch kasteeldorp (Gorsopleeuw). Vier kastelen, waarvan twee met wortels in het laat-middeleeuwse feodale verleden, bepalen mee de aanblik van het dorp. De aanwezigheid van grote hoeves wijst op de vroegere agrarische rijkdom van Haspengouw. Het Bellevuebos is met zijn 128 ha één van de grotere boscomplexen in het voor het overige traditioneel bosarm Haspengouw. Buiten het bos kwamen open akkers en in mindere mate boomgaarden voor.