Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing, klooster, school en parochiezaal

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Kruiskerkestraat z.nr., nrs. 10-14. Geheel van parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing, voormalig klooster, school en parochiezaal. Historiek. In 1821 neemt pastoor Van Damme het initiatief om op het Parochieveld een schooltje op de Zandberg (cf. nrs. 8-16) te bouwen. Na de schoolstrijd komen in 1884 de katholieken opnieuw aan de macht en worden een klooster (nr. 12) en school (nr.

Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing, klooster en school

Kruiskerkestraat 10-12 (Ruiselede)
Ensemble van de parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing Kruiskerke, voormalig klooster en school. Het klooster (nummer 10) en de school (nummer 12) werden opgericht omstreeks 1884. In 1929 werd de school uitgebreid met een bijkomend klaslokaal rechts van het klooster, nu ingericht als parochiezaal. In 1932 werd een grote kloosterkapel in een sobere neogotisiche stijl gebouwd, die in 1934 al werd uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de kapel de parochiekerk n gebeuren aanpassingen en uitbreidingen van de gebouwen, zo krijgen het klooster en de school een nieuw parement.