Modernistisch woonhuis van Maurice Roelants

Woning Roelants

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de modernistische woning van schrijver Maurice Roelants, gebouwd in 1962 naar ontwerp van architect Willy Van Der Meeren. De omgevende tuin maakt deel uit van de bescherming. De woning is geïsoleerd ingeplant op de Tomberg, te midden van een agrarisch landschap, ten zuiden van de Ninoofsesteenweg.

De woning Roelants is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: gebouwd in 1962 in opdracht van schrijver-dichter Maurice Roelants (1895-1966), op dat moment conservator van het nabijgelegen kasteel van Gaasbeek, door Willy Van Der Meeren (1923-2002), één van de belangrijkste en meest inventieve, naoorlogse ontwerpers vormt de woning Roelants een onbetwist hoogtepunt binnen zijn veelzijdige oeuvre. Uitgaande van concrete omgeving en gebruikseisen werd een magische synthese bereikt tussen functie, vorm, beeld en materiaal en dit bij middel van twee betonnen schaalconstructies dusdanig in mekaar geschoven dat ze tegelijk beschutting en een weids uitzicht op het landschap bieden.

Oude Brusselsestraat 15 (Lennik)
In 1962 liet schrijver Maurice Roelants een eigen woning ontwerpen door de vooruitstrevende architect Willy Van Der Meeren. De woning is geïsoleerd ingeplant op de Tomberg, te midden van een agrarisch landschap, ten zuiden van de Ninoofsesteenweg.