L-vormige hoeve van 1865

Hoeve met omgeving

De L-vormige hoeve van 1865 te Rekem, is beschermd als monument.

De hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve illustreert een thans verdwenen, traditionele landbouwactiviteit. Deze nijverheid was de enige in de streek vóór de opening van de steenkoolmijn van Eisden in het begin van de 20ste eeuw. Gezien het kleine landbouwareaal, beperkt tot de vrij smalle strook vruchtbare grond langsheen de Maas, ten W. afgesloten door het onvruchtbare heidegebied van het Kempisch plateau, waren de hoeven kleinschalig. Door de sterke neergang van de landbouwactiviteit in het begin van de 20ste eeuw bleven zeer weinig van deze kleine hoeven behouden. De bewaarde voorbeelden getuigen van de historische bedrijvigheid van de bevolking, van het oorspronkelijke nederzettingspatroon en de leefwijze van de bewoners. De hoeve Rekemerstraat 109 behield gaaf haar L-vormige grondplan, typisch voor het Maasland. Ook aan de gevels werd zeer weinig gewijzigd. Ondanks een paar kleine wijzigingen in de binnenindeling, is de traditionele schikking nog duidelijk herkenbaar. Dergelijke gaaf bewaarde voorbeelden van dit hoevetype zijn zeer zeldzaam geworden. De exacte datering 1865 verhoogt de documentaire waarde. De vermelding van de naam van de bouwer, B. Stouten, is van belang voor de lokale geschiedenis.

volkskundige waarde

De hoeve illustreert de traditionele bouwwijze, landbouwactiviteit en leefwijze van de boerenbevolking van het Maasland, vóór de komst van de grootschalige industrie.

Rekemerstraat 109 (Lanaken)
Vrij gaaf bewaard voorbeeld van L-vormige Maaslandse hoeve, van 1865.