Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Martin: agrarische omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve met erf en boerentuin

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de agrarische omgeving van hoeve Martin, bestaande uit omhaagd weiland en een boomgaard. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Waarden

De agrarische omgeving van vierkantshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve behield een gaaf kader van omhaagd weiland en boomgaarden, dat functioneel en functie-onderstrepend aansluit bij de bebouwing. Het geheel is representatief voor de typische dorpse structuur en is van een zekere esthetische waarde.

Hoeve Martin

Jesserenstraat 83 (Borgloon)
De vierkantshoeve is een semi-gesloten hoevecomplex met een woonhuis en poortvleugel uit de eerste helft van de 18de eeuw, een 17de-eeuwse schuur en een stalvleugel die in de kern opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw.

Notelaarboomgaard van de hoeve Martin

Notelaarboomgaard met veekeringshaag en toegangshekje bij de hoeve Martin.