Hoeve Martin

Vierkantshoeve met erf en boerentuin

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het semi-gesloten hoevecomplex met een woonhuis, poortvleugel, schuur en een stalvleugel en boerentuin.

Waarden

De vierkantshoeve, erf en boerentuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De hoeve vertoont zichtbaar de sporen van een bouwevolutie vanaf de 17de eeuw: het linkerdeel van de straatvleugel, alsook het woonhuis en de schuur zijn volumetrisch als de oude kern te identificeren, waarbij elementen als bolkozijnen, hoekblokken en dakhelling getuigen van de historiciteit. Deze kern wordt weergegeven vanaf de Ferrariskaart (1771-77), waarop ook de rechtse stalvleugel wordt afgebeeld, die echter grondiger dan de andere vleugels in de late 18de tot vroege 19de eeuw werd verbouwd, getuige waarvan de bewaarde rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting, die ook in de andere vleugels zijn ingebracht. In 19de eeuw evolueerde de hoeve tot volwaardig gesloten; de toegevoegde delen zijn aan de hand van duidelijk zichtbare bouwnaden te identificeren. Onder de hoevecomponenten zijn de schuur (met gaaf bewaarde spantconstructie en typische centrale doorgang), het achterste deel van de rechter-stalvleugel (met een systeem van ondersteunende gordelbogen), het woonhuis (met granitovloer in het grote gelijkvloerse salon links) en de inrijpoort (met duiventil) bijzonder vermeldenswaardig.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve behield de verschillende typerende componenten en een functioneel aansluitend agrarisch kader, waarbij meer in het bijzonder de aan het woonhuis grenzende, omhaagde herenboerentuin op de hoek tussen Jesserenstraat en de Weg naar Gors-Opleeuw, dient te worden vermeld. Het geheel is beeldbepalend ingeplant in de oude dorpskern, in de onmiddellijke nabijheid van de dorpskerk.

Hoeve Martin

Jesserenstraat 83 (Borgloon)
De vierkantshoeve is een semi-gesloten hoevecomplex met een woonhuis en poortvleugel uit de eerste helft van de 18de eeuw, een 17de-eeuwse schuur en een stalvleugel die in de kern opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw.