Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhofmuur en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Pieterskerk en de omheiningsmuur van het omliggend kerkhof.

Waarden

De Sint-Pieterskerk en kerkhofmuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De kerk van Haren is een zeer oude, autonome stichting door de abdij van Corbie (Picardiƫ). Romaanse onderbouw met gotisch schip uit de 15de eeuw, 17de-eeuwse westgevel en 18de-eeuws koor. De 18de-eeuwse verbouwingen zijn ook waarneembaar in de ramen in de zijgevels en de toegangsdeur en venster in de westgevel. Classicistisch, bepleisterd interieur met rijke stoffering.

Kerkhof parochiekerk Sint-Pieter

Singelstraat (Borgloon)
Beboomd en deels ommuurd voormalig kerkhofje rond het door de Picardische abdij van Corbie gestichte kerkje, dat romaans van oorsprong is, maar een gotisch schip heeft met een 17de-eeuwse voorgevel en een classicistisch koor en sacristie.

Parochiekerk Sint-Pieter

De kerk is gelegen binnen het ommuurde en beboomde kerkhof, met enkele mooie kastanjes en linden. De kerk van Haren is een zeer oude, autonome stichting. Het gotische schip uit de 15de eeuw rust op een romaanse onderbouw.