Beschermd cultuurhistorisch landschap

De Holsteen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Holsteen

Beschrijving

Het beschermde landschap De Holsteen omvat een gebied van 39,84 hectare en doorkruist het militair domein Molenheide op de zuidwestrand van het Kempisch plateau. Aan de westgrens van het landschap loopt de Holsteenweg. Het geheel van het landschap dat de Molenheide vormt werd in 1995 ook beschermd als landschap.

De Holsteen is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De Holsteen

Holsteenweg (Zonhoven)
De Holsteen, een ensemble van een tiental enorme zandsteenblokken in het oostelijk gedeelte van de gemeente Zonhoven, wordt voor het eerst in 1862 vermeld in de wetenschappelijke literatuur.

Vijver- en heidegebied rond de bovenbeek van de Laambeek, Roosterbeek en Slangebeek

Houthalen (Houthalen-Helchteren), Zonhoven (Zonhoven)
De natuurreservaten Ten Haagdoornheide en De Teut vormen samen het grootste heidegebied van Midden-Limburg met nog enkele schaars begroeide stuifduinen. Een deel van de heide werd systematisch omgezet in naaldbos gekenmerkt door een drevenpatroon. Bij de westrand van het voormalig militair domein Molenheide bevindt zich de Holsteen, een concentratie van acht grote zandsteenblokken als resultaat van een erosieproces.