Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 01-02-2024  ID: 15257

Geografisch pakket Hasselt

Het voormalige directiegebouw Scheepvaart te Hasselt, is beschermd als monument.

Op 1 februari 2024 werd de bescherming als monument van het neoclassicistisch burgerhuis voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door de ingrijpende renovatiewerken in 1981-1982, meer bepaald aan de achtergevel, de planindeling en het interieur, zijn de erfgoedwaarden van de oorspronkelijke woning aangetast en niet langer toereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

Het directiegebouw scheepvaart is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Minderbroedersstraat 9-11 (Hasselt)
Burgerhuis, waarvan het oudste gedeelte opklimt tot het midden van de 19de eeuw, toen een L-vormig burgerhuis met een symmetrisch opgevatte lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. In het derde kwart van de 19de eeuw werd de uiterst rechtse inkomtravee bijgebouwd en werden de achtergevel alsook de poortdoorgang uitgebreid. Burgerhuis met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakkapel. Middenrisaliet met poortopening met bovenlicht in een geblokte en beschilderde hardstenen omlijsting.