Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Hornemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde watermolen Hornemolen met de ruime omgeving, een gebied met agrarisch karakter gelegen tussen de Diestersteenweg en de Melsterbeek en ten zuidoosten begrensd door de spoorweg.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Hornemolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

industrieel-archeologische, wetenschappelijke, in casu landschappelijke en artistiek, in casu esthetische waarde: als voormalige watermolensite in een gebied met agrarisch karakter en op korte afstand van het classicistisch Meuten en Hornekasteel waarmee de molen historisch verbonden is.

Watermolen met hoeve

Diestersteenweg 87 (Sint-Truiden)
Hornemolen. Voormalige watermolen met hoeve: de huidige gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern. Alleen de hoeve is nog in bedrijf, de molen is sedert 1950 buiten gebruik.