Beschermd monument

Oorlogsgedenkteken Heldensquare

Beschermd monument van tot heden

ID
277
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/277

Besluiten

Oorlogsmonumenten en ommuurde Heldensquare
definitieve beschermingsbesluiten: 22-02-2013  ID: 5145

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de ommuurde herinneringssite 'Heldensquare' met oorlogsgedenkteken.



Waarden

De ommuurde herinneringssite 'Heldensquare' met oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

In 1951 in opdracht van het Tiense stadsbestuur en onder impuls van de Weerstandsfederatie aangelegd en ingericht teneinde de herinnering aan de gebeurtenissen en slachtoffers van de Belgische Onafhankelijkheid, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog levend te houden, is deze herinneringssite met oorlogsgedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door architect Jacques Piron en beeldhouwer Georges Vandevoorde (1878 - 1964) in 1951 ontworpen herinneringssite, opgevat als een verdiept plein met aan de oostzijde een monumentaal gedenkteken annex gedenkmuur. Architecturaal en stedenbouwkundig interessant ensemble, als gekasseide zitkuil ingericht, van omlopende zitbanken en plantenbakken voorzien, en omzoomd door kastanjebomen en een breukstenen muurtje. Architecturaal opgevat oorlogsgedenkteken, gevormd door een in de grond ingewerkte bronzen koepel met bas-reliëfs waarrond vijf rijzige arduinen pijlers met bronzen figuren in hoogreliëf. In expressief-realistische stijl uitgewerkt beeldhouwwerk op koepel en pijlers, respectievelijk het dagelijkse leven en de slachtoffers van de oorlog verbeeldend; het geheel symbool voor leven, moed en opoffering.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsgedenkteken Heldensquare

Grote Markt (Tienen)
Herdenkingssite ingericht in 1951, opgevat als een verdiept gekasseid plein voorzien en omzoomd door kastanjebomen en een breukstenen muur met twee toegangen tot het plein.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.