Hoeve Sioengoed

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.

Het betreft een nagenoeg gesloten hoevecomplex, toegankelijk via een poort in de zuidelijke gevelwand en via een kleine doorgang onder een betonnen latei tussen het woonhuis en de aanpalende stalvleugel aan de zijde van de Beekstraat (W.). Lage verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken; langs erfzijde met witgekalkte en witbeschilderde parementen op gepikte plint; vijfhoekig gekasseid erf met centrale vaalt. Verhoogde stoep aan woonhuis en aanpalende stallingen, deels in cementtegels, deels in baksteen met visgraatmotief. Noord¬westelijk gelegen omhaagde hoogstamboomgaard.

Ten noorden: W

Hoeve Sioengoed