Beverbeekhoeve: woonhuis, bakhuis en stallingen

Laathoeve van Beverbeek: woonhuis, bakhuis, stallingen, erf, beplantingen en omringende grachten

Beschrijving

Het woonhuis, bakhuis en de stallingen van de Beverbeekhoeve te Achel (Hamont-Achel) zijn beschermd als monument.

Na onderzoek blijkt dat de Beverbeekhoeve oorspronkelijk een pachthoeve was.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “Om reden van het uitzonderlijk sociaal-historisch (feodaal) belang en gezien de integriteit van het kompleks dient de voormalige laathoeve van Beverbeek, en meer bepaald de typische aanleg van woonhuis, bakhuis, stallingen, inrijpoorten, beplantingen (hagen en bomen) en omringende grachten bij Koninklijk besluit beschermd te worden als monument. Deze bescherming is des temeer noodzakelijk daar het de laatste nog in het gebied bestaande laathoeve betreft."

• Onroerend Erfgoed Limburg Beschermingsdossier, DL000198, de voormalige Laathoeve van Beverbeek: advies KCML (1980)

Waarden

Het woonhuis, bakhuis en stallingen van de voormalige laathoeve van Beverbeek zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu sociaal-historische (feodale) waarde

Beverbeekhoeve

Beverbeek 21 (Hamont-Achel)
Voormalige laathoeve. Dit omgracht, van hagen en bomen voorzien goed, dat alleszins teruggaat tot de 14de eeuw en in 1360 voor het eerst wordt vermeld, hing af van Grevenbroek.