Beschermd cultuurhistorisch landschap

Laathof en omgeving

definitieve opheffingsbesluiten: 27-03-2024  ID: 15331

Laathof en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15201

Woning met omgeving

Beschrijving

Het Laathof in Halen en zijn directe omgeving bestaande uit een tuin, een knotbomendreef en een natuurlijke vijver, was beschermd als landschap.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming voorlopig en op 27 maart 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. De omgeving werd in 1979 volledig heraangelegd en ingericht als siertuin.

De omgeving van vermeld huis was beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Laathof

Zepbrugstraat 34 (Halen)
Boerenwoning uit 1661 centraal gelegen op een perceel. Dit gebouw behoorde naar verluidt als laathof toe aan de abdij van Mariëndal.

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.