Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: kerkhofmuur met hekken en trappen

Kerkhofmuren, pastorie met tuinmuur en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kerkhofmuur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, met inbegrip van de hekken en trappen. De kerk met het omringend kerkhof is gelegen in de dorpskern van Gaasbeek, beschermd als landschap sinds 5 november 1946.

Waarden

De kerkhofmuur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk met inbegrip van hekken en trappen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als essentiƫle component van dit traditioneel "besloten hof" dat vanouds typologisch deel uitmaakt van de kerksite. Bovendien zorgt deze omlopende bakstenen ommuring met smeedijzeren hekken en karakteristiek getrapt verloop voor een beeldbepalende en sfeervolle omkadering van kerk en kerkhof.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met ommuurd kerkhof

Donkerstraat (Lennik)
Mooi bakstenen kerkje met omringend kerkhof ingeplant aan de voet van een heuvelrug, met beboomd rechthoekig dorpsplein ten westen.