Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te Achel is beschermd als monument. De bescherming omvat het monument met omringend grasperk.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog- onder andere de beschieting van de Achelse Kluis- en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het oorlogsmonument een getuige van de Belgische en Achelse politieke geschiedenis, en bezit het in die context een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Op 12 oktober 1924 onthuld, door de nationaal bekende beeldhouwer Jules Vits (1868-1935) ontworpen en door Fonderie Vindenvogel (Gentbrugge) gegoten gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een naar boven toe verjongende pijler met vooraan een bronzen reliëf van twee gehelmde krijgers en een bekronend kruis met voorstelling van het Heilig Hart; rijke symbolentaal, getuige het reliëf met twee soldaten, vaandel en geweer, het kruis met beeltenis van het Heilig-Hart, het zwaard, de lauwerkrans en de inscripties; symbolen voor opoffering, moed, kameraadschap in de strijd, vaderland, overwinning en toewijding aan het Heilig Hart.
Behoudens het gipsen model voor het bronzen basreliëf op ware grootte, bevindt zich in de collectie van het Gemeentelijk Museum Melle eveneens de maquette (op schaal) van het monument in zijn geheel.

Generaal Dempseylaan (Hamont-Achel)
Hardstenen monument, naar boven toe versmallend en voorzien van een geprofileerde sokkel op een natuurstenen basis. Gecreëerd door beeldhouwer Jules Vits.