Beschermd cultuurhistorisch landschap

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Onze-Lieve-Vrouwbasiliek en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met de onmiddellijke omgeving, afgebakend door een laag bakstenen muurtje met natuurstenen deksteen en een oostelijke en westelijke toegang met pijlers met bolbekroning. De basiliek zelf is als monument beschermd.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Basiliekstraat 1 (Sint-Truiden)
Centrum van druk bezochte bedevaartplaats sinds 1636. Huidige kerk gebouwd tussen 1641 en 1665 naar ontwerp van N. Ray, minderbroeder.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van de ankerplaats.