Langgestrekte vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en kapel van Hilst

De langgestrekte vakwerkhoeve te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

De langgestrekte vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De langgestrekte vakwerkhoeve wordt reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen en gaat bijgevolg in kern minstens terug tot de eerste helft van de 19de eeuw.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een langgestrekte vakwerkhoeve onder een zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen. De vakwerkstructuur is gaaf bewaard in gepikt stijl- en regelwerk met witgekalkte, versteende vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. De schuur-stal-woonhuis ordonnantie is behouden. Karakteristiek is verder de traditionele indeling van het woonhuis met een inkomhal/nere, twee grote vertrekken met een centrale haard en een onderkelderde opkamer.

sociaal-culturele waarde

De langgevelhoeve in vakwerkbouw met nog duidelijk afleesbare agrarische functionaliteit (schuur - stal - woonhuis) vormt een waardevolle getuige van een eeuwenlange bouwtraditie en van de traditionele agrarische activiteiten in de Kempen.

Platte-Vijversstraat 8 (Hasselt)
De hoeve staat reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (circa 1840-44) als een langgestrekt, haaks op de straat gelegen volume met een aanbouw tegen de zuidoostgevel.